Vrhunska kvaliteta reglera

Poboljšanje kvalitete iz godine u godinu

 

    Proizvodimo reglere od 2009. godine i stalno unapređujemo kvalitetu otklanjajući uzroke otkazivanja. Pokazalo se da je zalivna masa ključan faktor u trajnosti reglera. Kvaliteta zalivne mase se osigurava posebnim čuvanjem komponenti da se spriječi nepoželjna i nevidljiva degradacija. Provodeći ove posebne mjere, takoreći nema kvarova od 2018. godine (proizvedeno je od tada oko 500 reglera).  

   

Serijski princip rada kao veliki doprinos kvaliteti i pouzdanosti punjenja akumulatora

 

   U odnosu na veliku većinu tvorničkih reglera naši regleri rade u serijskom režimu rada. Naravno u ponudi imamo i druge tipove regulatora, ali prvenstveno proizvodimo serijske tipove reglera. Serijski tipovi regulatora imaju niz prednosti koje dodatno utječu na kvalitetu. Paralelni regulatori rade kratki spoj generatora i čak neznatno povećavaju struju kada se postigne zadani napon akumulatora. Mosfet paralelni regulatori se čak i manje griju jer kod kratkog spoja generatora imaju manji propad napona od tiristorskih regulatora, ali je struja iz generatora sa njima još veća za koji postotak. Serijski regleri ispravljaju samo struju potrošnje te samo struja potrošnje prolazi kroz namotaje statora. Ovo je jedan od čestih razloga za korištenje naših serijskih reglera.

 

  • Smanjuje se zagrijavanje statora što doprinosi pouzdanosti motocikla jer se smanjuje vjerojatnost pregaranja statora i otkazivanje punjenja akumulatora.

 

  • Kroz regler teče samo struja potrošnje i smanjuje se zagrijavanje reglera. Manje zagrijan regler će imati dulji životni vijek.

 

  • Manja struja iz generatora smanjuje zagrijavanje konektora i žica od generatora prema regleru te produžuje životni vijek konektora i smanjuje vjerojatnost kvara u krugu punenja akumulatora.

 

  • Serijski princip rada je taj koji omogućava temperaturnu zaštitu reglera od pregrijavanja (kod reglera sa paralelnim režimom rada to nije moguće).

 

   Više o usporedbi serijskih i paralelnih regulatora možete pročitati u tekstu "Usporedba_regulatora.pdf". Ovdje je i "Animirani dijagram struja AC generatora kod serijskog i paralelnog regulatora kod Ip=50% Imax".

 

Temperaturna zaštita

 

    Serijski regleri su opremljeni temperaturnim senzorom i automatski se isključuju kad temperatura hladnjaka prijeđe preko 70°C. Senzor temperature je smješten u blizini tiristora te na vrijeme spriječeva nepotrebno pregrijavanje regulatora što bi moglo rezultirati trajnim otkazivanje regulatora. Bolje je da se regler isključi kod pregrijavanja pa ponovo uključi kada se ohladi, nego da se pregrije i uništi.

   

Masivni AL hladnjak

 

    Masivni AL hladnjak u 5 vrsta kućišta (A, B, AX, BX, C) bitno smanjuje temperaturu reglera i produžuje mu životni vijek. Slabiji regleri u masivnom kućištu skoro pa nisu nikad otkazali.

   

Poluvodiči

 

    Tokom rada jako je mali broj slučajeva otkazivanja vezan uz energetske poluvodiče. Prije same montaže se kućišta poluvodiča bruse i poliraju da bi se maksimalno dobro priljubila uz hladnjak. Da, za ne vjerovati je, ali ni poluvodiči od poznatih proizvođača više nisu što su bili. Neravnina ima do 0,1mm te bi kvaliteta reglera bez brušenja i poliranja bila znatno lošija. Diode i tiristori su izabrani po kriteriju najmanjeg propada napona, najboljeg odvođenja topline u režimu rada do 50% od nazivne struje.

 

Kontrolna elektronika

 

   Kontrolna elektronika je dizajnirana da bez problema izdrži prenapone na +12V napajanju prema auto-moto standardima do 100Vp. Tek naponi preko 160V mogu trajno oštetiti regler. Zbog toga skoro pa nije bilo otkazivanja kontrolne elektronike radi previsokog napona. Sama kontrolna elektronika ne sadrži elektrolitske kondenzatore koji bitno brže stare i mjenjaju karakteristike nego ostali elementi.

 

   Kontrolna elektronika se odlikuje i sa mikroamperskom potrošnjom. Standardni regler treba samo 68uA za rad kontrolne elektronike. HVSP regleri troše do 136uA. Zbog te male potrošnje jedina mana kontrolne elektronike je osjetljivost na prodor vlage. Nova elastična zalivna masa (od sredine 2018.) i posebno čuvanje komponenti poliuretana garantiraju dobru polimerizaciju te zaštitu od prodora vlage. Držeći se ovih principa u proizvodnji nema više ni rijetkih otkazivanja kontrolne elektronike.

 

Trajnost akumulatora na motociklu

 

   U kontaktu sa kupcima smo saznali da se kao nuspojava korištenja naših serijskih reglera pojavio produženi životni vijek akumulatora. Imamo neobičajene slučajeva trajanja akumulatora od 8 i 6 godina za modele reglera prije 2014. U to vrijeme je serijski regulator bio podešen na minimalni napon od 14V. To je po preporukama proizvođača optimalan napon akumulatora za maksimalni životni vijek akumulatora.

 

Smještaj reglera za najveću trajnost

 

   Regler je najbolje smjestiti na mjestu sa dobrim provjetravanjem gdje nije izložen zagrijavanju od motora ili hladnjaka te gdje ga ne prska voda, blata i kamenčići sa kotača. Također regler se ne smije prati visokotlačnim čistačem jer se može kontaminirati vodom te će prestati raditi.